9.2.12

Deaktivacija bombe ili kako zamijeniti osigurač

Snijeg je prekrio ulice, jedva sam ove sedmice auto izvukla, a najavljuju i novu oluju za vikend, pa sam odlučila da se osiguram - zbavila hranu, obišla mamu, utrpala auto u garažu (po prvi put, jer inače i nisam neki fan toga) i naštelila se da provedem četvrtak naveče uz TV, zadovoljna sobom jer sam mislila na sve. I samo još eto da sebi naštelim nekakvu lampu, kad crk - pregori osigurač.

Pojma ja nemam o struji, to je uvijek bio tatin posao. Samo tata je sada na drugom kraju planete, a meni ne radi TV iako je upravo počela omiljena serija. I hajd TV, nego ni frižider ni grijanje. Ko će ko insan sam sebi, kontam. I prihvati se posla, proučavaj te osigurače, čeprkaj, drži, ne daj, uz tatino navođenje preko telefona nekako zamijenim osigurač u haustoru. Bilo je stresno u najmanju ruku kao deaktiviranje bombi u filmovima, "ne diraj ni slučajno nešto metalno, a ako počne varničiti ne sekiraj se, neće ti ništa biti".

Šta sam naučila? Prvo, ako se ne interesuješ za stvari onda kad ti ih neko može pokazati (sto puta u toku odrastanja je tata mijenjao osigurače, ali to je meni bilo apsolutno nezanimljivo), interesovat ćeš se kad ti najmanje odgovara (kao meni sad, iako je moglo biti i daleko gore). Drugo, nije li smiješno to kako sam se ja "osigurala"? Pa prosto dođe preočito da mi je pregorio baš osigurač, zar ne? Dalje, nije se meni ni sad Boga mi dalo bakćati s tim stvarima, ali da sam sjedila i kukala struje i dalje ne bi bilo, a da sam zvala nekoga da dođe da mi pomogne, propustila bih ne jednu nego sve tri epizode serije. Zato sam se nasmijala i zasukala rukave. (Dobro, i nazvala tatu, ali u ovoj situaciji ne nazvati nekoga ko je svaku utičnicu u stanu označio, ko zna napamet raspored kablova i kome je struja životni poziv i pokušavati nešto nadumati sama, bilo bi jednako glupo kao i ne raditi ništa.) Na kraju odlučih da napišem uputstvo, za slučaj da zatreba nekome ko nema tatu na udaljenosti telefonskog poziva.


NAPOMENA: Ovo je čisto laičko (i žensko!) uputstvo, najbolje bi bilo da naučite konkretno od nekoga ko ima više iskustva, jer struju ne treba shvatati olako! Ako imate dodatne savjete, napomene, ispravke, pošaljite da nadopunim. :)

Pripremne radnje (koje biste trebali napraviti unaprijed):
  1. Nabavite nekoliko rezervnih osigurača i čašica (keramičkih kućišta) (u mom slučaju se radilo o tzv. rastalnim osiguračima) i zapamtite gdje ih držite (moguće da će biti mrak kad vam zatrebaju pa ih baš nećete moći tražiti :))
  2. Informišite se gdje je vaša kutija sa osiguračima u stanu i stubištu ili kući (to obično zna onaj ko se u vašoj porodici ili u vašem haustoru bavi ovim stvarima). U zgradama obično postoji unutrašnja kutija za pojedinačne osigurače koja se nalazi iznad vrata i kutija sa osiguračima za čitav stan koja se nalazi u stubištu. Kod mene je trofazna struja, pa imam 3 osigurača u stubištu (s lijeva na desno: R, S, T - slova označavaju faze, a to je bitno znati jer kad pregori osigurač obično pregori jedna faza i mijenja se samo osigurač za tu jednu fazu).
  3. Označite svoje osigurače, te se stvari zaboravljaju a kad su označeni, štede mnogo vremena. U mom slučaju kutija je zajednička za nekoliko stanova i da komšije već nisu markerima označile svoje osigurače, ne bih znala koji su moji. Također, ako na unutrašnjoj kutiji nisu već označeni, možete označiti pojedinačne osigurače - što se može se napraviti na dva načina: ili da izvrćete jedan po jedan prekidač, ili da izvrnete sve osigurače i uvrćete jedan po jedan, a posmatrate koji vam uređaji/utičnice/prekidači ne rade kad je osigurač izvrnut. Dugotrajan posao, ali se radi samo jednom. Meni je tata to sve odradio, tako da samo čitam i uživam. :)

Zamjena osigurača (dakle kad pregori):
  1. Utvrdite koji je osigurač pregorio. Rastalni osigurači imaju tzv. zastavicu, obično crne, a ako me sjećanje dobro služi može biti i crvene ili zelene boje. To je jedna tačkica koju vidite kroz stakalce od čašice. Kad osigurač pregori, zastavica otpadne.
  2. Isključite aparate uključene na napajanje za koje je zadužen pregorjeli osigurač (ovdje nastupa pripremna radnja pod brojem 3., jer ako ste je dobro odradili, ne morate se puno misliti - samo pročitajte šta je to sve) ili ako ste kratki spoj izazvali čačkajući po utičnici (kao ja), onda samo isključite ono što je uključeno u tu utičnicu. Ako mijenjate vanjski osigurač (onaj u stubištu), isključite unutrašnji (onaj u stanu), koji je zadužen za fazu koja je pregorjela (što biste također trebali imati označeno).
  3. Oprezno odvrnite čašicu i izvadite je zajedno sa osiguračem, ne dodirujući osigurač dok ga ne izvučete. Tu nastupa "ako bude varničilo, nemoj se prepasti neće ti ništa". Jako je važno da dodirujete samo keramičku čašicu! A varničenje se može pojaviti ukoliko niste dobro uradili korak 2.
  4. Izvadite stari osigurač iz čašice i stavite novi. Ponekad se osigurač slijepi, ili su navoji pokvareni, pa je potrebno uzeti i novu čašicu. Pažljivo (opet držeći samo keramički dio čašice) navrnite čašicu tako da osigurač nalegne - važno je da dobro zavrnete.
  5. Nakon sat vremena opipajte čašicu - ako je vruća znači da nije dobro zavrnuta, pokušajte je malo odvrnuti pa zavrnuti da bolje nalegne.
  6. Aparat koji je izazvao kratki spoj nemojte ponovo pokušavati uključiti u struju. Bacite ga ili ga odnesite na popravku.
  7. Opustite se i uživajte što znate još jednu korisnu stvar. :)


Nema komentara:

Objavi komentar