12.2.12

Riža s povrćem za đuveč

Eh, moj prvi kulinarski post, jeeeeee! :) Odmah da kažem, da sam neka kuharica, nisam. Više sam kuharica wannabe. Recepte gledam na televiziji, čitam po netu, čak i redovno kupujem - i časopise i knjige (ovo drugo više na putovanjima, kao suvenir). Marljivo skupljam, sortiram, komentarišem, kontempliram i pametujem. Imam čak i zamisao kako će izgledati moja sveskica sa receptima. Ali da bih se nakanila da nešto i napravim, trebam baš biti u posebnom raspoloženju - i to mi obično dođe iznebuha, u gluho doba noći naprimjer.

I šta onda kad nešto treba napraviti? Koristim se magijom i trikovima. :) Šalim se, mada nije ni daleko od istine. Otvorim frižider, prerovim kredenac, malo porazmislim. I nešto smućkam. Ovo je recimo jedan brzinski obrok za čoeka, koji je lopatao snijeg nekoliko sati da bi oslobodio moj bibi <3,  a nakon što je dva dana preležao u krevetu zbog trovanja stomaka. Morala sam znači biti dodatno kreativna da napravim nešto lagano a hranjivo, i naravno brzno i lagano (što zbog gore spomenute slabe motivacije, što zbog činjenice da sam i sama bila bolesna).

Sastojci: 
  • riža (ja sam uzela Uncle Ben's)
  • zaleđeni đuveč (ja sam uzela Ledo); u ljetnom periodu možete i sami pripremiti povrće, što bi naravno malo duže trajalo ali bi sigurno bilo zdravije
  • so
  • voda

Priprema:
  • U manju šerpu stavite 1 šoljicu riže, 2 šoljice vode i malo soli, pustite da provri. Zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok se sva voda ne upije (10-tak minuta).
  • U tavu stavite otprilike dvije šake povrća za đuveč i pustite da se odledi na srednjoj vatri.
  • Kad se riža skuha, prebacite je u tavu u kojoj je povrće i sve dobro promiješajte. Po potrebi možete dodati malo ulja ili začina koje volite (ja nisam).I eto ga, dijetalni a hranjiv obrok, gotov za 20-tak minuta.


Dodatne informacije:
http://unclebens.si/dolgozrnati-riz/nabruseni-dolgozrnati-riz-uncle-ben-s-
http://www.ledo.hr/logistic/product_info.asp?pid=83


Nema komentara:

Objavi komentar