5.3.12

Kako čuvati banane

Naletih na jedan koristan savjet neki dan. Obzirom da banane jedem skoro svakodnevno, a kupujem jednom sedmično, svaka ideja kako da što duže ostanu ukusne i lijepe dobro dođe. Rekoše tamo da se banane sporije kvare ako se razdvoje iz "grozda". Navodno bi bilo još bolje da se poredaju tako da ne dodiruju jedna drugu, na neko tamno mjesto sobne temperature. Za ovo drugo nemam mjesta, ali prvo sam isprobala i čini mi se da je istina. :)


Istražila sam onda još malo o bananama i saznala svašta korisno:
  • Banane spadaju u tzv. klimakterično voće (ono koje nastavlja da sazrijeva i nakon branja), zajedno sa kajsijama, nektarinama, breskvama, šljivama, paradajzom i kivijem.
  • Banane nipošto ne treba držati u plastičnoj kesi - jer ona zadržava vlagu i pospješuje trulež.
  • Ako želite da zelene banane što prije sazriju, stavite ih u papirnu kesu. Za super-brzo zrijenje, u kesu stavite paradajz ili jabuku.
  • Banane možete koristiti kao pomagače za dozrijevanje drugih namirnica, kao što je npr. avokado (e, to bih voljela probati, možda onda jednom napokon uspijem imati upotrebljiv avokado u svojoj kuhinji!). Ovo se odnosi i na ostale klimakterične vrste voća.
  • Ukoliko želite usporiti dozrijevanje, banane ne trebate čuvati u blizini neklimakteričnog voća (jabuke, narandže, limun, višnje), pa čak ni blizu rezanog cvijeća.
  • Mišljenja o čuvanju banana u frižideru su različita, od onih da ih ne treba nikako tamo držati do onih da je to poželjno. Koliko sam shvatila, fora je da frižider definitivno uništi boju, pa banane postanu tamne do crne. No, ne utiče na unutrašnjost banana - ona ostaje kakva je bila u trenutku stavljanja u frižider. Tako da je očito pitanje samo da li želite da svoje banane zadržite u obliku u kojem jesu ili želite da dodatno sazriju.

Nema komentara:

Objavi komentar