3.3.12

Kako skinuti naljepnice sa staklene ambalaže

Obzirom da ne bacam tegle i flaše, a ne volim ni kad na njima ostanu izblijedjele ili napola odlijepljene naljepnice, čim se ambalaža isprazni, skidam naljepnice, perem je i ostavljam za ponovnu upotrebu. Tokom vremena probala sam nekoliko različitih metoda, ali najučinkovitija se pokazala ona koju sam prvu znala i koju mi je pokazala, a ko drugi nego, mama.


Napunite sudoper mlakom vodom, potopite staklenke i ostavite da odstoje - od pola sata do nekoliko sati. Ja se trudim da vrijeme tempiram tako da odstoje preko noći, jer što su duže potopljene, naljepnice će se lakše skinuti - ponekad čak i spadnu same. Nakon stajanja, lagano noktom ili spužvicom za suđe izgrebite naljepnicu i ostatke ljepila ispod nje.

Isti metod koristim i za skidanje onih dosadnih naljepnica na kojima piše uvoznik i zemlja porijekla, a koje lijepe po suđu. (Trebalo bi zakonom zabraniti naljepnice koje se ne mogu jednostavno skinuti, uvjerena sam da tako nešto postoji na Zapadu jer mi se sve strane naljepnice vrlo jednostavno odlijepe!)

Neke specijalno tvrdoglave naljepnice ili ostaci ljepila uspješno se skidaju spužvicom natopljenom u alkoholu (male bočice se mogu kupiti u apotekama, a korisne su za razne vrste čišćenja, tako da ih nije loše imati u kući).

Nemojte kupovati specijalizovane proizvode za skidanje naljepnica. Da, i oni postoje, i na našem tržištu. Ja sam, kao neko ko svašta iz radoznalosti proba, jednom prilikom kupila jedan takav i pokajala se čim sam otvorila bočicu - tekućina smrdi na obućarsko ljepilo, masna je i sva nekakva odvratna iako je providna. Koristi se tako da se razmaže po površini naljepnice i ostavi neko vrijeme da se upije, te se navodno nakon toga naljepnica lako skida. Hem sam se nadisala smrada, hem umastila flašu i ruke, hem se na kraju naljepnica uopšte nije skinula. Sad se kanim da bacim sadržaj, i jedino što će mi ostati kao rezultat te pogrešne odluke je saznanje da je proizvod sigurno štetan zbog hemijskog sastava i vrlo nepraktičan, a u mom slučaju i beskoristan. I bočica sa kistom, koju ću makar moći iskoristiti za nešto drugo, nakon što s nje skinem naljepnicu. :)

Nema komentara:

Objavi komentar