26.3.12

Nijema muzika, mađioničar i supa

Gledala sam zanimljiv film prošle sedmice. Zanimljiv ne samo zato što sam prvi put bila u Kriterionu, koji je ispao solidno ok (sjećam se peripetija kada se grupa ljudi borila da od starog Kina Tesla napravi prvo art kino u Sarajevu) i ne samo zato što je to bio nijemi film (koji nije baš potpuno nijem nego ga prati muzika).

L'illusionniste je animirani film o jednom mađioničaru i jednoj djevojci, navodno nastao prema scenariju francuskog glumca i režisera Jacquesa Tatija koji ga je napisao svojoj kćerki.

Pun je poruka, skoro da se po jedna može izvući svakih nekoliko minuta. Najviše me se dojmila ona da mađioničari postoje, ma kakvu vam poruku na stolu ostavili lažni razočarenjaci u život. Pravi mađioničari su obični mali ljudi, koji se bore da svako jutro ustanu iz kreveta i zarade novac za one koje vole, a koji se ne prodaju za ono što malo vrijedi. Koji vole ljude i životinje, blagi su, saosjećajni, mudri. Koji znaju napravito sjaj u nečijim očima. Koji se vole igrati. I koji se ne boje stalno počinjati ispočetka, ma koliko šanse naizgled bile protiv njih.

I ona da nikada ne treba podcjenjivati vrijednost jedne supe koju odnesete komšiji.
http://www.youtube.com/watch?v=A7Cp2C5GQ8w#t=4m41sNema komentara:

Objavi komentar