14.3.12

Pokloni i orasi

Jeste li znali da vrane lete i do 12km da pronađu orahe, a zatim se ponekad i satima trude na vrlo inteligentne načine da ih izvuku iz ljuske kako bi u njima uživale? 

Vozim se i šaltam radio stanice. Na BIR-u emisija o poklonima - zašto poklanjamo, šta nama predstavljaju pokloni, da li ih radije darujemo ili primamo. Zanimljiva tema za razmišljanje. No ono najbitnije što je meni bilo suđeno da po prvi put čujem jedna je izreka: Ko ne vidi na orahu, ne vidi ni na tovaru. Ona je zaključila lekciju koju učim prethodnih dana.

A lekcija je ona o zahvalnosti u priči o poklonima. U toj priči ja sam negativac. Nije da ne volim poklone, upravo suprotno - ali znam biti užasna ako mi neko ne utrefi poklon. A kad se malo porazmisli (posebno ako te na to podstakne blaga osoba puna razumijevanja), suština poklona je u pažnji koju jedna osoba ukazuje drugoj. U ljubavi koja kroz poklon nalazi svoj izraz. I samo je to važno. Sve ostalo je sporedno.

Zato, ako ste imalo kao ja, pogledajte malo te orahe prije nego što ih zdrobite, uočit ćete koliko su vrijedni. Ako ne vjerujete, pitajte vrane.

Nema komentara:

Objavi komentar