13.3.12

Prvo iskoristi mene

U pokušajima da budem što produktivnija u kuhinji, te da što manje hrane bacam (eh, da bar uspijem jednom dostići stepen da se nikada više ništa ne baci!), uvijek sam u potrazi za novim savjetima i idejama. Neke od taktika koje koristim su:

Stvari redam prema roku trajanja - one sa kasnijim datumom pozadi, one sa ranijim naprijed. 

Ako je jedan namaz (ili par namaza) kratkog vijeka otvoren, ne otvaram novi iako je možda primamljivijeg ukusa. Isto vrijedi i za sve drugo što je kratkog vijeka trajanja nakon što se otvori.

Na frižideru imam listu stvari koje su unutra (dobro, nemam živaca da popisujem baš sve, ali sve zaleđeno je tu, pošto mi nikako nije na oku i često nemam pojma šta se sve krije po ladicama). Kad poželim nešto da kuham ili kad se razmišljam šta trebam kupiti, prvo pregledam listu. Cilj je iskoristiti ono što već imam.

Ako se bliži istek roka trajanja, a vidim da neću stići iskoristiti neku namirnicu, proslijedim je nekome od porodice ili prijatelja. A može se i donirati na nekoj od akcija gdje se prikuplja hrana za siromašne (naravno ako rok ne ističe baš sutra, ili možda i u tom slučaju ali uz porukicu na papiriću).

I na kraju, još jedna genijalna ideja, koja služi da me niko ne mora pitati "A koje se mlijeko koristi?" u trenucima kad se slučajno načnu dva. :)


Nema komentara:

Objavi komentar