16.3.12

Sreli se Jupiter i Venera na mom nebu

Jupiter je peti planet od Sunca, strašni olujni gigant koji se vrti ogromnim brzinama i svojom magnetosferom drži na okupu mnoštvo mjeseca. Venera je nježna Zemljina planeta-sestra, druga po redu od Sunca, od kojeg nikada ne odluta predaleko. Poslije Mjeseca, Venera i Jupiter su većinom dva najsjajnija objekta koja se mogu vidjeti sa Zemlje.

Neki dan na TV-u čiko iz Astronomskog društva Orion priča kako će na Mejtašu postaviti teleskope da se može posmatrati njihov susret koji je ovih večeri aktuelan na našem nebu. Pogledala sam oblake, prisjetila se da nisam baš najboljeg zdravstvenog stanja ovih dana i samo tužno uzdahnula što ću to propustiti.

A onda, u večerašnjoj šetnji, zapazih kako je nebo divno bistro i prelijepih boja. I primjetih kako dvije tačke na nebu neuobičajeno sjaje. "Vidi, vidi kako su divne ove zvijezde!", povikah dragom. "To nisu zvijezde, to su svemirski tanjiri.", odgovori mi šaljivdžija. A onda shvatih kako sam sretna. Nema on pojma, to su se Jupiter i Venera nacalili da mi ispune želju.

Pogledajte u akšamsko doba prema Zapadu, možda i vaše srce ispune radošću jedne od narednih večeri. :)


1 komentar: