11.3.12

Život je suviše kratak da bismo pili obične čajeve

Izreku iz naslova pročitah u torte-i-to koje odnedavno u ponudi imaju Franz & Sophie čajeve. Možda nekad sastavim review (koja je naša riječ za ovo? i nemojte mi reći da je kritika) za oboje. Ali ne sad. :) Vidjevši to tako fino sročeno, dobila sam ideju da napišem nešto o "svojim" čajevima.

Kod nas je nekako čaj simbol za bolest - nanu pijemo kad nas boli stomak, kamilicu s puno meda i limuna kad smo prehlađeni, one gorke travuljine kad patimo od nečeg ozbiljnijeg. Tako je bilo i sa mnom. Prvi čaj u kojem sam istinski uživala bio je Frank-ov čaj sa šumskim voćem petkom u 6.30 ujutro, prije predčasa. Nakon srednjoškolskih dana rijetko sam posezala za ovim napitkom, osim što sam se u par navrata navukla na kupovne ledene čajeve, ali oni svakako baš i ne spadaju u čajeve, nego u "čajeve".

A onda sam jednog popodneva u Ljubljani nabasala na Cha. To je jedno malo carstvo čajeva - koji se kupuju "na vagu", uz kompletnu prateću opremu - porculanske šolje, razne vrste cjediljki, kandirani šećer sa cimetom ili vanilijom. I bila je to ljubav na prvi miris. Kući sam se vratila sa punom kesom poklona za sebe i drage osobe i moji rituali uživanja u čajevima su počeli. (Franz & Sophie je naša verzija Cha-a.)

Danas imam čitavu kolekciju, po jedan za svako doba dana i svako raspoloženje. Ima tu onih u filter vrećicama, ali zbilja kvalitetnog ukusa. Neki su suveniri sa putovanja. Ostali su omiljeni mojim omiljenim ljudima pa su kao takvi našli svoje mjesto na polici. I slažem se sa izjavom iz naslova, život je suviše dragocjen da bismo propustili da uživamo u čajevima. Uz malo truda, pijenje čaja začas postaje uživanje ne samo za sva čula nego i za čitavo tijelo, a Boga mi i za dušu. "Sve u jedan".


Dodatne informacije:

2 komentara:

  1. review - pregled, osvrt,prikaz, recenzija (pa ti proberi sta ti pase :))
    Super blog, super post o cajevima i super solja! :) Kad dodjem nekad zelim da pijem iz ove solje :) S.C.

    OdgovoriIzbriši
  2. Eno iskoristila sam novu riječ. :D A deal za šolju. ;)

    OdgovoriIzbriši