22.5.12

Obujte svoje vrtlarske cipele

Proljeće nam je uveliko došlo. Ušunjalo se na mala vrata, još uvijek stidljivo pokazuje sunčane zrake, ali već je odavno tu. Mnogo cvijeća je već završilo svoju ovogodišnju tačku na podiju: visibabe, narcisi, tulipani, zumbuli. Maslačci su ovoga puta igrali jednu od najupečatljivijih uloga: morali ste vidjeti makar jednu žutu livadu na svojoj svakodnevnoj ruti - jer čekajući da prođu kiše, ove godine svi su maslačci sinuli odjednom, kao stotine malih sunaca. Ako požurite, još možete primjetiti poneku magnoliju ili majsku ružu, ili, sada bijelu, livadu tratinčica.

Čak i ako niste fan vrtlarstva iliti baščovanstva (da budem korektna prema našem pravopisu :)), pokušajte na prostoru koji imate uzgojiti makar jednu biljčicu. Ima ih toliko i sa toliko različitim potrebama da nema teorije da nećete pronaći makar jednu koja je idealna za vas. Ako nemate svoj komad zemlje, pokušajte sa sadnjom na balkonu, ili makar u zatvorenom. 

Bašta moje mame pravi je izvor inspiracije. Ove sam joj godine u Jysku kupila i predivne vrtlarske cipele (pošto sam sigurna da ćete se pitati odakle su, pa eto - možda ih ima još). Kad je vidim kako skakuće u njima - nosa zemlju, kopa, plijevi, presađuje, zaljeva - ne mogu da odolim da se ne pridružim. A i moj urbani vrt polako počinje dobivati prelijepi izgled: paradajz je mali i možda neće ni roditi, ali ja mu svakog jutra pričam dok ga zaljevam. :) Jagodice imaju svoje prve cvjetove. Prošlogodišnji začini se nažalost nisu oporavili, ali novi su se predivno uklopili - miris Mediterana mi je uvijek na korak iz kuće. Moje sjeme papričica nije rodilo, ali sam na poklon dobila rasad babura koji se super uklopio uz grmove hortenzija na sjevernoj strani. Trešnjica ili solanum se teško oporavlja od jesenjeg mraza, ali čini mi se da će biti dobro ako nam Bog podari sunčano ljeto. Pridošlice sa mora su bosiljak, bugenvilija (koja me očarala u Andaluziji, nadam se da ću je uspjeti dovoljno dobro paziti da mi poživi koju godinicu naše klime) i limunsko drvo čiji se miris odlično uklapa sa začinima.

Iako nisam jutarnji tip, pa krmeljam i svakodnevno kasnim na posao, ne propuštam početi jutro sa mojim bebama biljčicama. To je jedno sasvim novo, veoma ispunjavajuće iskustvo. Od biljaka se može naučiti tako puno, zato ako već niste, obujte i vi svoje šarene, prave ili zamišljene, vrtlarske cipele i napravite svoju malu džunglu inspiracije!Nema komentara:

Objavi komentar