8.5.12

Zašto je u Sloveniji trava zelenija

Opet sam bila u Sloveniji, da napunim baterije. Slovenija je za mene živući primjer svega onoga što Bosna može biti. I ne, ne mislim na politiku, nacionalizam, kojekakve demagogije kojima bi mi tersovi među poznanicima odmah udarili kontru. Jer to i onako nije ono od čega se život sastoji. Mislim, kao i uvijek, na male stvari.

Zelenilo. Svježinu zraka. Cvrkut ptica na svakom ćošku. Pomno poredane lijehe cvijeća. Kavarne uz rijeke. Rijeke bez smeća. Ekološke autobuse sa elektronskim kartama. Uređene parkove bez smeća. Street art umjesto vandalskih grafita. Autoput. Polja, posijana i šarena. Živopisna sela, od kojih svako ima svoj muzejček, napravljen praktično od ničega, ali sa jedinstvenom i lijepom pričom. Pijacu na kojoj prodavači i kupci razumiju šta znači organski uzgoj. Rasadnike u kojima se može naći nebrojeno mnogo vrsta biljaka. Ulične svirače i pantomimičare. Javni WC koji je uredniji od mnogih kafanskih. Ljude koji strpljivo čekaju u redu. Vozače koji ne gaze pješake. Konobare koji poštuju da neko ne jede majonezu i želi kafu sa puno mlijeka. Turističke atrakcije kojima se ponosi i koje se pomno čuva. Cure obučene sa puno stila, ali ležerno i jedinstveno. Usporeni ritam, čak i u gradu. Biciklističke staze kojima se može obići cijela država. Dostupnost svakog mogućeg hobija i sporta kojim bi čovjeku moglo pasti na pamet da se bavi. Smoothies. Svakojake điđarnice, od kojih je svaka ljepša i unikatnija od prethodne. Male restorane, u kojima svijeće stoje upaljene na svakom stolu, čak i kada nema gostiju. Prozore ukrašene saksijama, koji pričaju priče. Interaktivni muzej sa eksperimentima koje svako može sam da proba. Zavučene trgove. Fontanu pozicioniranu tako da tik prije zalaska sunce od njenih kapi pravi vodopad bisera. I još mnogo toga.

No koliko god me sve to ispuni, toliko me i boli. Uvijek s nekom nostalgijom posmatram krajolik dok se vozim nazad ka Bosni. Bože, zašto i kod nas nije ovako? obično pomislim. Posmatrajući brda oko Čateža, kroz glavu mi je prošla još jedna misao: U ovoj Sloveniji čak je i trava zelenija nego kod nas. Interesantno. Nasmijah se. A onda sam se sjetila jednog citata koji sam pročitala nedavno: Trava je zelenija tamo gdje je više zaljevaš.1 komentar: