2.6.12

Čaj od koprive

Svakog proljeća muku mučim sa alergijom na polen. Bez tableta sam toliko loše da mi ponekad ide krv na nos, a kad pijem bilo koje na našem tržištu dostupne tablete, uglavnom sam ili nadrogirana ili patim od težih nuspojava. Zato sam ove godine u potrazi za nekim prirodnim lijekom. 

Prvi savjet koji sam dobila od jedne prijateljice je čaj od koprive. Voljela bih da imam priliku sama nabrati i pripremiti svoju koprivu, ali u nedostatku toga, svoju sam prvu vrećicu kupila u Merkatoru - radi se o slovenačkom brendu Dvorec Trebnik. Jeste li vi možda isprobali neki naš?

Pripremila sam se na gorak ukus kakav ljekoviti čajevi obično imaju, čak ga nisam ni pošećerila, da bude maksimalno zdrav - i prva šolja mi je baš sjela. Ta kopriva nije nimalo strašna, štaviše - mislim da bih je mogla uvesti u svakodnevnu rutinu. Dobro bi išla uz doručak ili keks, ili kao jednostavno osvježenje umjesto vode. A nakon što mi je google rekao za šta je sve još dobra, mogu samo da se složim sa izrekom da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje da nema žalce - jer bi je ljudi i životinje svu pojeli. :)


Dodatne informacije: 

3 komentara:

 1. I kako djeluje na alergiju? Ja kući kad odem moram obično Flonidan piti (koji me za nus pojavu uspavljuje).

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pa, obzirom da sam ga tek počela piti, još uvijek nema vidljivih rezultata. Pretpostavljam da će trebati bar nekoliko sedmica da se pokaže. Evo baš pijuckam današnju šolju. :)

   Izbriši
 2. Ponekad i ja popijem caj od zare (trebala bi cesece), ali radi zeljeza :) meni je pravo dobar Alnatura iz DM-a. Uopste ga ne moras seceriti a pravo je finog ukusa

  OdgovoriIzbriši