12.6.12

Domaća kozmetika utorkom

Nekako sam znala da je ovo nešto za tebe. rekla mi je prijateljica kada sam odlučila da se skupa s njom prijavim na radionicu Osnova aromaterapije u Biocentru. A ja sam nekako znala da će mi se svidjeti. No nisam ni slutila da će me to inspirisati ne samo da odlučim da počnem praviti svoju kozmetiku kod kuće, nego i da pokušam to uraditi skupa sa vama. :)

Žene moje, predstavljam vam moj prvi serijal članaka! :)

Razmišljajući o konceptu serijala, odlučila sam se da blog ne ograničim samo na članke vezane uz njega, tako da ćete ostalim danima i dalje moći pročitati nešto drugo što mi se vrti po mislima i čime se bavim, a za članke iz serijala izabrala sam jedan dan u sedmici, onaj navodno najdosadniji - utorak.

Namjerno ću se u ovom serijalu obraćati samo ženskoj populaciji, kako bih u svakoj od vas koja ga bude pratila, kroz svaku rečenicu koju napišem u ženskom rodu, probudila ženstvenost - onu uspavanu ili zatrpanu ispod obaveza i briga, onu autentičnu i prirodnu. I kako bi vas onda ta probuđena ženstvenost podstakla da joj se posvetite na tjelesnom nivou, ali na jedan novi - prirodni način.

Prirodna kozmetika jedna je potpuno nepravedno zanemarena umjetnost koju bi sve žene trebale da upoznaju i ja ću serijalom članaka Domaća kozmetika utorkom dati svoj skromni doprinos tome. Kroz ovih nekoliko članaka namjeravam sa vama podijeliti svoj put od tipičnog kupca kozmetičkih preparata sa reklama do faze da počinjem sama praviti svoju kozmetiku. U kojoj god fazi da ste vi trenutno, nadam se da ćete mi se pridružiti.
 
Komercijalizacija sistemski uništava tako mnogo dobrih, pozitivnih i lijepih stvari, uključujući i svijest žena o prirodnoj tjelesnoj ljepoti koju nam je Bog dao, te prirodnim načinima njegovanja te ljepote. Nije ni čudo, kad jedva da i za njegu duše nađemo vremena. Ali nedostatak vremena zapravo je samo iluzija, prava je istina da ako poredate prioritete na pravi način, uvijek možete naći dovoljno vremena za bitne stvari. Zato vas pozivam da kao što, vjerujem, s vremena na vrijeme pretresete, preispitate i očistite dušu, isto uradite sa svojim kozmetičkim ormarićem.

Zadatak za prvi utorak:

Zarovite se u svoje kreme, losione, kupke, gelove za tuširanje, šampone, maske, šminku i sve ostale kozmetičke preparate i razmislite šta od njih zaista koristite, na koji način i znate li koje sastojke sadrže. 

Do idućeg utorka. :)

1 komentar:

  1. Mene si bas zainteresirala sa ovim postom :) jedva cekam sljedeci utorak da saznam sta se sve moze i kod kuce napraviti. Evo spiska sta ja stvarno koristim (i iskreno, trudim se samo to i kupovati jer ostalo kupim, pa mi se to mota po kupatilu i onda to samo bacim): gel za tusiranje, sampon, puder, maskaru i ponekad sjenilo - minimalizam totalni :) eh da, zimi obavezno moram imati kremu za ruke inace, rane po rukama :( kreme i razna druga cuda za lice sam davno prestala koristiti i od tada mi je lice skroz ok, a do tada je bilo ludnica (je li bilo do raznih sastojaka u tim 'preparatima' ili je nesto drugo u pitanju ne znam) Iskreno, nemam pojma od cega se pravi ovo malo stvarcica koje koristim :( mozda napokon naucim...

    pusa

    Naida

    OdgovoriIzbriši