29.6.12

Džem maker, drago mi je

Na listi mojih želja odavno stoji i ona da napokon napravim domaći džem. Gledala sam mamu nekoliko puta dok je kuhala džem od šljiva. Čitala sam mnoštvo recepata po časopisima i internetu. Pričala o tome sa prijateljicama i poznanicama. Čak sam kupila i jednu knjigu - Maštovita zimnica - sa, naravno, maštovitim i malo drugačijim receptima za marmelade i džemove.

Teglice odavno ostavljam, prvenstveno jer ne želim da bacam nešto tako korisno i lijepo. Uglavnom sam ih poklanjala ljudima koji se bave prodajom domaćih proizvoda, ali ove godine sam ih ostavila za sebe.

I napokon sam jednog od ovih ljetnih vikenda odlučila da moram dati sve od sebe da mi ove godine jagode i maline ne pobjegnu. :) Opremila sam se Džemfix-om, teglicama, kupila najbolje voće koje sam mogla da pronađem i uputila kod mame.

Napravile smo tri vrste džema: džem od jagoda, džem od malina s breskvama i džem od kajsija s prepečenim bademima; i moram da kažem da nije uopšte teško, naprotiv – ovo će zvučati kao reklama, ali uz Džemfix je pravljenje džema prava igra. :) Jedina mana mu je što sadrži konzervans - voljela bih naći neki način da ga izbjegnem, a da dobijem jednako dobar rezultat - dakle gust džem bez puno šećera. Ali sasvim sam zadovoljna za prvi put. Najteži dio je pripremiti voće – očistiti, narezati, potopiti u šećer. Onda možete par sati odmarati od tih teških priprema u hladu uz čaj ili raditi nešto drugo, za šta ste već raspoloženi. Na kraju se voće uz miješanje kuha dok ne provri i još koji minut, naspe u sterilizirane tegle i to je to. :)

Imate li vi neki recept za podijeliti? Male tegle su također dobro došle, ukoliko vama ne trebaju. :)1 komentar:

  1. a dzem od jagode je fenomenalan :) ceifim svoju teglicu :))) :-*

    OdgovoriIzbriši