10.6.12

Ecofutura, biser skriven u šumi

Razmišljala sam da li da vam otkrijem ovo mjesto ili da ga sačuvam za sebe, što je duže moguće, prije nego ga baš svi otkriju i prenapuče. :)

U potrazi za mjestom za odmoriti dušu u prirodi, daleko od buke i ispušnih gasova grada, sa prijateljicom sam se zaputila prema Hreši, u Ecofuturu, koja me mami slikama iz galerije još otkako se otvorila prošle godine. 

Put je zadivljujuće dobar, s tim da preporučujem da umjesto onog koji je nacrtan na njihovoj web stranici, prvi dio puta pređete preko Vratnika i zatim u pravcu Hreše, umjesto da se vrtite po krivinama od pravca Bentbaše. Ali izbor prepuštam vama. U svakom slučaju, ako se niste ranije vozili ovim krajevima, vjerovatno ćete profuliti bar jedno skretanje, ali svi su biseri dobro skriveni, a oko njih se vrijedi potruditi. :)

Nakon sparine u kojoj se Sarajevo guši posljednjih dana, svježina koja nas je dočekala u Ecofuturi čim smo izašli iz auta bila je zbilja zadivljujuća. Potpuni ugođaj planinske atmosfere: čist zrak, šum vjetra u borovima, cvrkut ptica, miris drveta i mekani šumski tepih pod nogama. I mi ljudi, potpuno stopljeni s prirodom (dobro, ako zanemarimo automobile kojima smo se svi dotumbali). Restoran, sobe koje se iznajmljuju, igralište za djecu, adrenalinski park, sve je napravljeno od potpuno prirodnih materijala - drvo i slama se mogu vidjeti na jednom objektu u izgradnji. Ambijent je neka vrsta shabby chic-a, pomiješana sa prirodnim elementima i interesantnim šarenim slikama. Detalji na suptilan način prenose ljubav s kojom je prostor uređen i s kojom je hrana pripremljena. Hrana je vegetarijanska, vrlo inventivna i ukusna, upotpunjena prirodnim sokovima.

Ukoliko ste u potrazi za mirnim kutkom nadomak grada, za popodnevni odmor ili par dana daleko od svakodnevnice, vjerujem da vas Ecofutura neće razočarati. Sada kad znam i gdje se nalazi, vjerujem da ću ja postati stalna gošća. Moram, već sam se sprijateljila i sa cukom. :)

1 komentar:

  1. Mi smo jos predkraj proslog ljeta otisli u Ekofuturu. Prelijepo je... malcice daleko, ali isplati se otici. Tada im jos nije bio gotov onaj adrenalin park, ali sam cula da su i to zavrsili. Koncept im je odlican!

    Stvarno moramo otici opet! :)

    Naida

    OdgovoriIzbriši