26.6.12

Domaća kozmetika utorkom: Sastojci prirodne kozmetike


Nadam se da ste pronašle makar jednu prirodniju alternativu za svoje kozmetičke proizvode i da ste motivisane da pokušate napraviti neki od njih kod kuće. Dakle, nakon dva uvoda, napokon početak. :) Od čega početi?
Naša učiteljica Marija :) je počela od prisjećanja na svoju baku u čijoj kući je uvijek bilo domaćih lijekova za sve bolesti, kod koje su svi jeli zdravo i koja je sama pravila svoju kozmetiku. Voljela bih da sam ja od svojih baka imala čega da se prisjetim, ali nadam se da makar vi imate. Ako i ne, tu je internet i poneka stara knjiga ili časopis iz antikvarnice iz kojih možemo saznati zašto su u prošlim vremenima žene imale lijepu i njegovanu kožu, kako su im kose bile tako bujne i  usne sjajne.
No ljepota našeg vremena je u dostupnosti toliko mnogo egzotičnih sastojaka, o kojima naše bake nisu mogle ni sanjati. Za neke pripravke će vam trebati malo više novca i truda, a za neke druge je dovoljno malo istraživanja i mašte. Ugodno se namjestite i dozvolite mi da vas uvedem u svijet prirodne kozmetike.
Sastojci
Krenimo od sastojaka sa kojima smo mi radile na radionici.
Za eterična ulja sam, naravno, čula i prije. Koristim ih u mirisalicama, kako ja zovem lampice na svijeće u koje se naspe malo vode i koja kap eteričnog ulja - za ljepši miris doma, opuštanje, romantiku. Veoma se obradujem kad pročitam da neki kupovni kozmetički preparat sadrži eterično ulje. To zvuči nekako prefinjeno i luksuzno. Bila sam i na jednoj masaži eteričnim uljima, i voljela bih to ponoviti. Eterična ulja prave se destilacijom aromatičnih biljaka. To je bilo otprilike moje predznanje o njima. Ono što sam još naučila je da ih je vrlo malo certificirano za oralnu upotrebu. Zapravo samo par, ako je vjerovati Mariji. A jedino ona koja su certificirana za oralnu upotrebu, dobra su i za kozmetiku - inače ih možemo koristiti samo u lampicama. Za one malo poduzetnije, na internetu postoje uputstva kako kod kuće destilirati biljke i napraviti svoje ulje, a za nas ostale tu su opcije nabavke u Hrvatskoj, Sloveniji i inim bliskim nam Zapadnim zemljama, ili narudžbe preko interneta ili prijatelja. 
Hidrolati su tekućine, odnosno dragocjene tekućine kako ih je Marija nazvala, koje nastaju prilikom proizvodnje eteričnih ulja. To je zapravo voda iz destilacije pomiješana sa kapima eteričnog ulja. Mogu se nabaviti tamo gdje i eterična ulja (dakle ne kod nas :)).
Biljna ulja mnogo se koriste u prirodnoj kozmetici: maslinovo, suncokretovo, susamovo, ricinusovo, bademovo su neka koja smo mi koristile, a postoji ih još mnogo - zapravo svako biljno ulje može biti od velike koristi u kozmetici. Njih se može pronaći u supermarketima, ali i u drogerijama, te naravno kod ljudi koji ih prave.
Za izradu maske za lice koristile smo glinu. Za manje osjetljivu kožu pogodna je zelena, a za osjetljiviju kožu bijela glina. Dostupne su u apotekama.
U skoro sve smo stavile i biljni glicerol, viskoznu tekućinu koja dobro povezuje ostale sastojke. On je također dostupan u apotekama.
Još neki od sastojaka koje smo koristile su: pčelinji vosak, kakao puter, ulje jojobe, kokosovo ulje, sušeni ružmarin, kamilica i lavanda, šećer, sol, palenta.
Zadatak za idući utorak: Pročitajte više o svojstvima nabrojanih sastojaka i pokušajte pronaći neke od njih, posebno ako idete na godišnji odmor u Dalmaciju ili neku od ovih fensi destinacija na kojoj bi se mogle nabaviti egzotične điđe. U to ime šaljem vam jedan topli pozdrav s mora, vidjećemo šta ću ja pronaći. :)Nema komentara:

Objavi komentar