3.7.12

Domaća kozmetika utorkom: Bez alata nema zanata

Da li ste uspjele pronaći neko od eteričnih ulja? Ili makar koji suhi sastojak? Ja sam uspjela zbaviti ulja: maslinovo, orahovo, lavandino i ulje gospine trave. Sve domaća, dalmatinska. Nakon obilaska apoteke i Makrovite, koji su mi u planu ove sedmice, mislim da ću napokon biti spremna da nešto napravim sama kod kuće. :)

Do tada još malo teorije. Šta nam još treba? Osim dobre volje i malo mašte, ne puno toga. :)

Postoje dva načina pripreme kozmetike: hladna i topla priprema. Toplom pripremom se pravi recimo mast za usne, a hladnom maska za lice, piling, ulje za skidanje šminke. Mi smo na radionici krenule od tople, pa ću i ja ovdje uraditi isto.

Za toplu pripremu je važno precizno izvagati sastojke, a za to se koristi precizna vaga. Upravo tako se zove i pošto je koriste i apotekari i hemičari, trebalo bi da se može nabaviti u apotekama. Uz nju, potrebne su nam posude koje podnose visoke temperature, najbolje staklene sa mjerama i šerpa za otapanje na pari.

Hladna priprema je manje zahtjevna. Za nju su dovoljne keramičke posude i keramičke ili drvene kašike. Metal nije poželjan, obzirom da navodno mijenja svojstva sastojaka. Sastojci se miješaju u zdjeli, a zatim presipaju u posude u kojima će se smjesa čuvati do upotrebe.

Prenijet ću vam i jedan trik koji bi mogao biti od koristi i u kuhinji - za pravljenje glatke smjese bez grudvica može se koristiti kist. Nije da se nisam u svojim kulinarskim avanturama znala dobro napatiti sa grudvicama, ali mi je ostalo upečatljivo kako nas je Marija prvo pustila da se mučimo sa miješanjem gline i ulja keramičkom kašikom, da bi nam nakon toga pokazala ovaj trik. Dobro najbolje cijeniš ako si doživio loše prije toga. :)

Na kraju, potrebne su nam posude u kojima ćemo držati svoju novonapravljenu kozmetiku. Ako se mislite upuštati u avanturu domaće izrade kozmetike, a vjerovatno o tome razmišljate čim ovo čitate, nemojte bacati stare posude od kozmetike. Kutije za kreme, bočice od tamnog stakla, čak i teglice, sve to može dobro doći. U nedostatku toga, mogu se kupiti nove, direktno od proizvođača. Nisam još istražila da li neko u BiH proizvodi i prodaje takve stvari, pa ako imate informaciju o tome, molim da podijelite sa mnom. U svakom slučaju, sigurno se opet možemo osloniti na prve susjede.

Recepti i smjese, odnosno naša domaća kozmetika


Većina smjesa ima rok trajanja od jedne sedmice do par mjeseci, što zavisi od sastojaka i načina čuvanja. Ja sam svojima već našla mjesto u frižideru, a moguće da bi u zimskim mjesecima i špajz bio sasvim solidan izbor. U svakom slučaju, treba im neko hladno i tamno mjesto. I najbolje da se uvijek prave svježe.

Zanimljivo mi je jedno zapažanje koje je Marija podijelila sa nama, a potiče iz Kine. Obično je rok trajanja direktno proporcionalan vremenu potrebnom za nastanak nečega. U prirodi, ako neko voće ili povrće brzo naraste i dozrije, brzo se i kvari i treba ga brzo pojesti ili skuhati (npr. jagode ili blitva). A ako nešto dugo dozrijeva, onda može i da stoji mnogo duže (npr. jabuke). Ja ću to malo obrnuti i primjeniti na našu prirodnu kozmetiku i reći da je činjenica da ne može dugo stajati samo još jedan dokaz da se vrlo lako može napraviti. :)

Recepti za osnovne mješavine su dostupne na internetu, u knjigama, a neke ću i ja podijeliti s vama. Koliko se meni ovako na početku balade čini, kad se jednom stekne osjećaj za njih i kad se nauče svojstva pojedinih sastojaka, postoji bezbroj kombinacija sa kojima se možemo igrati. I Marija, koja se bavi aromaterapijom i pripremom prirodne kozmetike već 15 godina, kaže da nikada još nije napravila dvije identične stvari. Nije li tako sa svim vrstama umjetnosti? A nije li najljepša upravo ona umjetnost koja je dječija igra i radost, a uz to još i tako korisna i lijepa?

Zadatak za idući utorak: Pronađite posudice u kojima ćete čuvati svoju kozmetiku, nabavite preciznu vagu ako želite praviti recimo kremu za usne; keramičke zdjelice, drvene ili keramičke kašike i obavezno neki malo deblji kist. Idućeg utorka napokon idu recepti :)Nema komentara:

Objavi komentar