12.7.12

Nanovrt, šta je sad pa to?

Nanovrt je minijaturni samoodrživi vrt u staklenoj posudi. Zvuči kao naučna fantastika? I meni je tako izgledalo na prvu, kad sam pročitala članak poznate hrvatske vrtlarice Kornelije Benyovsky Šoštarić u Sensi. Ali slike zanimljivih staklenih posuda sa malim biljkama koje same sebe zaljevaju urezale su mi se u glavu, i otamo ne izlaze.

Članak sam od tada pročitala nekoliko puta i nadumavala sam kako da i ja napravim jedan od tih vrtova. No, odmah sam naletila na zid - gdje naći tako specifičnu posudu? Savjetovali su mi tzv. demižone u kojima se inače drži vino ili sok, ali nisam uspjela pronaći ništa slično. I otprilike tu je ideja stala i ostala da se kiseli nekoliko mjeseci.

Kornelija u svom članku spominje jednu zanimljivu životnu činjenicu koju ona naziva intelektualnim deja vue-om. On se manifestuje tako da nam se čini kao da nam se ideje koje se nisu potpuno realizirale vraćaju po krajnje uobličenje. Zanimljivo je posebno to što su se meni Kornelijini nanovrtovi upravo tako vratili. Jednog popodneva, kada sam sjela da večeram u tek renoviranu Vegehanu, ugledala sam simpatični mali nanovrt - napravljen po uzoru na one Kornelijine. Uspjela sam saznati odakle su nabavili posudu, i dragi mi je kupio jednu identičnu odmah idućeg vikenda. (Kasnije sam vidjela još jedan nanovrt i u Ecofuturi, koji me samo podsjetio da je vrijeme da i ja dovršim svoj.)

Moja je posuda još neko vrijeme stajala u ćošku špajza, čekajući da joj se posvetim. I napokon, prilikom posljednje ture sadnje i presađivanja biljčica iz mog urbanog vrta, napravila sam i svoj prvi nanovrt.

Posuda je kupljena u FIS-u, na dno je postavljen drenažni sloj, zatim je dodana zemlja i biljčice - ja sam uspjela pronaći samo ove kojima sam zaboravila ime, ali se sjećam da je pisalo da su kućne i da vole vlagu a Kornelija savjetuje da se uzmu tropske, tako da bi mogle biti pogodne. Na kraju sam sve zalila destilovanom vodom, odokativno, obzirom da ne znam koliko treba. Nanovrt kanim pratiti kao i ostale biljke koje uzgajam, te učiti šta mu je potrebno i kako raste.

Sve ideje i sugestije na temu su dobrodošle, posebno ako imate iskustvo sa tropskim i malim biljkama ili terarijima za biljke.

Dodatne informacije:
Kornelijini nanovrtovi, članak koji me inspirisao
još neki korisni savjeti o terarijima za biljke
Nema komentara:

Objavi komentar