27.9.12

Slatko, slađe, stevija

Za steviju sam saznala kada je moja najdraža vrtlarica, Kornelija Benyovsky Šoštarić spomenula u jednom članku. Stevija je biljka tri nule: njena kalorijska vrijednost je 0, njen sadržaj ugljikohidrata je 0, i najzanimljivije, naročito za dijabetičare, njen glikemijski indeks je 0! Ljekovita je, simpatična, privlači pčele kada cvjeta u kasno ljeto.

A ono što me posebno zapanjilo je navod da je stevija 200 - 400 puta slađa od šećera. Molim, 200 - 400 puta!? Ako pitate google, reći će vam još nekih poprilično čudnih stvari: kako je to biljka protiv koje su lobiji proizvođača šećera skovali zavjeru, kako zapravo uopšte nije ni skupa ni zahtjevna za proizvodnju, kako se rađa jedan čitav pokret za njeno vraćanje u upotrebu, jer su je navodno stari narodi poznavali. Hmm, čudna neka biljka, baš. :)

Zato nisam časila ni časa kad sam ljetos ugledala jedan neugledni primjerak u korčulanskom rasadniku. Hvala Bogu pa su stavili natpise sa imenima biljaka, inače nikada ne bih pogodila da je to stevija. Google (da, ja google pitam za sve i svašta) me nasavjetovao i da je smjestim na sjeverni balkon, jer ne voli direktno sunce, te kako da je šišam i zaljevam (pije puno vode, slično kao hortenzije, u čiju porodicu i spada, ako sam dobro zapamtila). I kako da se uvjerim u ono 200 - 400 puta - vrlo jednostavno, bilo je dovoljno da čupnem listić i sažvaćem ga. Zapravo, bilo je dovoljno da liznem vrh jednog od listića da mi bude jasno koliko je to zapravo 200 - 400 puta slađe od šećera. :)

Kod zapadnih komšija, stevija se može nabaviti i u prerađenom obliku, kao bijeli prah. Od nedavno je ima kupiti i u našoj Makroviti, iako u nekim čudnim pakovanjima (ako neko proba, neka javi). Ja ću svoju uskoro da šišam i sušim po drugi put. Suši se tako što se stabljika odsiječe skoro pri dnu, te se zatim osuši cijela. Suhi listovi se rukom sastružu sa stabljike, te zatim usitne. Meni su tu malo problem napravile žilice od listova, koje sam morala rukom izdvajati. Nisu mi se dopale, pa sam ih bacila, a kasnije sam vidjela da ih i kupovna zelena stevija sadrži tako da ću ih i ja ubuduće ostaviti.

Kažu što se stevija više šiša, bolje se grana u grmoliki oblik, slično kao bosiljak. Iz mog iskustva, to je poprilično tačno. Šteta što je imam tako malo. Uglavno, toplo preporučujem, zasad imam samo pozitivna iskustva sa ovom biljkom.


Nema komentara:

Objavi komentar