25.10.12

Dvije varijante džema od jabuka

U maminoj bašti su ove godine jabuke predivne, a to znači da sam ja apsolutno morala da napravim neke fensi šmensi džemove. Ovo su dva recepta koja sam probrala nakon dvosatnog surfanja u potrazi za najoriginalnijim. Ako imate još neki, molim podijelite, jer imam još jabuka koje čekaju u gajbi. :D

Džem od jabuka i tofi karamele definitivno je najneobičniji džem za koji sam ikad čula, to je džem koji sadrži puter! :) Kad malo razmislim, ne znam koja je svrha putera, i u mom se džemu malo previše osjeti njegov šmek ali tu ima ono nešto, možda zbog kombinacije sa medom i slatkim vrhnjem, ili zbog vanilije u jabukama. Zamislila sam ga malo više slojevito, ali moji su se slojevi nekako izmiješali (vjerovatno zbog izvrtanja tegli nakon punjenja :D). Mislim da ću pokušati napraviti neku svoju varijantu koja će isključivati puter, ali sve u svemu, to je jedan simpatičan džem.

Džem od jabuka i mrkve pravi je jesenji džem, bojom i okusom. Mama je odlučila da stavimo daleko manje šećera nego što je u receptu navedeno (samo oko 300g i ja mislim da je čak i to bilo previše), jer mrkva je sama po sebi slatka, a i naše jabuke su više slatke nego kisele. I nekako mi nije išao cimet uz mrkvu, pa smo stavile samo koricu limuna.

Kad samo pomislim na zimska jutra koja ću osvježiti ovim okusima jeseni, toplo mi je oko srca. :)

Evo i slikica.


Nema komentara:

Objavi komentar