29.10.12

Eindhoven - dio drugi: Staklene perle i heklani lusteri

Jutro. Ledeno ali sunčano. Opet taj vjetar koji prolazi kroz kosti, ali raspuše mozak za tili čas.

Kraljevski doručak uz topli čaj. Struganje leda sa šajbe BIHAMK-ovom karticom (sramota, Bosanci otišli na put u zimski vakat bez opreme za čišćenje leda :D). I dan može da počne!

Od toliko događaja koje sam sebi zadala da posjetim na Dutch Design Week-u dok je dragi zauzet svojom konferencijom pojma nisam imala s kojim da počnem. Workshop izrade nakita bio mi je u vrhu liste, i na koju sam radnju nabasala čim sam izašla iz bibija koji sam parkirala na nasumično odabran parking u centru? Janissima Concept Store - sa workshop-om izrade nakita! :) Sad, da sam nešto plaho novo o izradi nakita naučila, i nisam - ali iskombinovati prave boje i veličine kuglica, poredati ih na pravi način tako da se dobije lijepa narukvica i nije tako lako kako na prvu izgleda. Ili možda samo nisam bila raspoložena. No krajnji rezultat su dvije prave jesenje narukvice od staklenih perli koje sam si sama napravila. :)

Provela sam u istoj radnji još vremena - kontemplirajući o tome kako je divno vidjeti mlade ljude koji su napravili interesantne stvari inspirisane onim što imaju oko sebe i šta li je to potrebno da se kod nas ljude više podstakne na nešto takvo. Cura koja je dio tima i s kojom sam dugo razgovarala predložila mi je da otvorim školu za dizajn. O kako li je lijepo biti toliko nesputan u razmišljanjima! :) Ali idejom concept store-a bi se možda i moglo pozabaviti. Zamislite - Buchkurish Concept Store!

Šta sam još tu vidjela? Glinene posude koje liče na morske ježeve i điđe sa ptičicama, ručno naslikanim a zatim kompjuterski dorađenim i isprintanim na eko-pamuk. Skupo za kupiti, ali možda ne nemoguće za napraviti sam. Ako ništa drugo, predivna inspiracija.

Na istom mjestu - Pinkie patisserie sa neodoljivim muffinima sa jabukom i cimetom i curom koja osim što ih prodaje rado diskutuje o dizajnu. Na ulici iznenađenje - prolazi Mini sa nekakvom džinovskom olovkom pričvršćenom na krov. Dok ga pratim pogledom, mimoilazi se sa hodajućom zvijezdom. Čekaj, to je drugi Mini za koji je zvijezda pričvršćena! Izgleda da je sve u Eindhovenu ovih dana u znaku dizajna. :)

Vrijeme leti, a nedjeljom ne rade prodavnice, pa sam ostatak subotnjeg popodneva provela u potrazi za papirnicom sa điđama i onako generalno upijajući atmosferu po prepunim ulicama i shopping centrima. 

Neobična arhitektura, moderna i meni nekako potpuno nova i nepoznata. 

Heklani lusteri, hm, e to ću baš probati sama da napravim.

Bicikliiiiii! Jedan sa prelijepom korpom, zamišljam šta bih sve u njoj vozila. Onda drugi sa ultra cool šarenim bisagama, e to bi bilo praktično nabaviti. Treći u prelijepoj nijansi ljubičaste, uh, sad se već teško mogu odlučiti koji bih sebi zapikala.

Balkon sa staklenom ogradom na kojoj se ogleda susjedno drvo. Ko kaže da zgrade moraju biti dosadne?

Za obrok (ručak i večera u jednom) sendvič sa lososom, extra large cijeđena narandža i pita sa jagodama. Njam. (Toliko sam bila gladna da mi nije ni na kraj pameti bilo da fotografišem dok nisam ispraznila tanjir. :D)

Svega nečega izmiješano, kako to obično biva pri prvom susretu sa nekim novim gradom. Ne pretjerano organizovano i sigurno ne optimalno iskorišteno vrijeme. Ali tako puno puno uronjenih doživljaja. I tako puno novog, drugačijeg. Naravno, inspirativnog.

Nema komentara:

Objavi komentar