24.10.12

Jesenje lišće u glicerinu

Kaže jedna izreka: Jesen je drugo proljeće kada je svaki list cvijet. Gledam ove prelijepe boje listova oko sebe i da mi je nekako da ih zadržim da me što duže podsjećaju na toplinu miholjskog ljeta, jer predviđaju da će zima biti hladna i duga.

Jedan sajt predlaže interesantne metode očuvanja listova. Osim sušenja i presovanja koje vjerujem da smo svi probali kao djeca, lišće se može sušiti u mikrovalnoj, presovati nekakvim voštanim papirom (kojeg se kod nas nema kupiti koliko sam upoznata), a tu je i ta zanimljiva metoda - potapanje listova u glicerin.

Glicerin bi trebalo da se može naći u svakoj apoteci, međutim ja sam ga jedva našla. 100ml 5KM, kupila sam dvije bočice (na svu sreću, jer mi je trebala jedna i po za ovaj prvi ekperiment).

Lišće sam pažljivo sakupila u nedjeljnoj šetnji na Vrelu Bosne. Važno je da nije truhlo, da se nije presušilo (da mu se rubovi nisu počeli uvijati) i da nema baja po sebi, te naravno da je lijepo. Najveći izazov mi je, vjerovali ili ne, bio pronaći listove koji su cijeli - većina ih je naime ili šupljikava ili pojedena po ćoškovima. Od toliko stotina i hiljada listova u prirodi, izgleda da bubice jedu skoro pa svaki. :D

Postupak je sljedeći: glicerin i voda se pomiješaju u omjeru 1:2 (dakle duplo više vode). Ja sam odokativno nasula čašu glicerina i dvije čaše vode u veću tepsiju. Lišće se zatim poreda. Obzirom da je lagano, većinom pliva, pa ga je potrebno pritisnuti s nečim. Bila sam u dilemi da li smijem staviti listove jedan preko drugog, ali pošto sam ih sakupila previše za jednu tepsiju odlučila sam da rizikujem pa šta Bog da. Dakle, naredala sam ih nekoliko jedan preko drugoga i pritisnula sa drugom tepsijom i nekim zdjelicama.

Sada treba čekati 2-5 dana. Javim rezultat. :)Nema komentara:

Objavi komentar