2.11.12

Eindhoven - dio treći: Moderna umjetnost, dizajn i mala iznenađenja

Lijepo li je imati neki grad samo za sebe. Kad su ulice puste, zavjese navučene, sunce obasjava upravo najbolje uglove građevina. Dobro, Eindhoven sam u to nedjeljno jutro podijelila sa golubovima. No oni nikada i nisu nametljivi da bi smetali.

Do otvaranja Van Abbemuseum-a nakon šetnje sam imala joše nekih pola sata - taman dovoljno da popijem kaficu i pojedem kolačić u simpa kafiću koji sam ranije zapazila. Imam ja oko za te stvari. Bagels & Beans je još jedno mjesto sa pričom. No nju ću vam napisati u posebnom postu.

Smalle Haven je ulica dizajna tokom cijele godine, kako piše i na natpisu na jednoj od prodavnica. A prodavnica je mnoštvo, sve jedna bolja od druge. Uglavnom sa điđama za dom i kuhanje. Za jednu od njih nisam bila sigurna da li je prodavnica vintage stvari ili restoran, a možda je i oboje. Šteta što je sve bilo zatvoreno pa sam samo virila kroz izloge. U ovoj ulici čak su i privatni balkoni dizajnerski uređeni. Inspirativno, nema šta. :)

Van Abbemuseum je mjesto koje razbija predrasude - u mom slučaju konkretno onu o modernoj umjetnosti. Mislila sam da je ne razumijem. O, kako sam bila u krivu! Ne samo da sada vjerujem da sam shvatila poruke umjetnika čiji su radovi izloženi, nego smatram da sam i sama jedna od njih - samo što se slične instalacije i kombinacije meni dešavaju samo u glavi i vrlo rijetko otamo izlaze. :D Sa nekim od tih umjetnika bih rado prodiskutovala koju o porukama koje šalju svojim radovima - mislim da su u krivu; nekima bih čestitala na kreativnosti i inovativnosti; a neke bih prosto zagrlila kao davno izgubljene prijatelje sa kojima se dugo nisam vidjela a cijelo to vrijeme razdvojenosti sam osjećala povezanost sa njima.

Ne znam kako da uopšte nešto sročim o arhitekturi Muzeja a da time uspijem prenijeti dijelić njene skladnosti i ljepote. Možda da ostavim da vam jedna fotografija iz vrta pokuša to prenijeti. Napominjem da se u zgradi kriju još mnoga iznenađenja i predivni doživljaji. Kad sam se pripremala za put u Eindhoven, jedna prijateljica mi je rekla da ovaj muzej ne smijem propustiti i da je možda i jedan od najljepših muzeja moderne umjetnosti u Evropi. Nisam bila u drugima, pa da mogu uporediti, ali ja mu dajem od srca čistu desetku i preporučujem da ga nipošto ne zaobiđete ako budete imali priliku da se nađete u Eindhovenu.

Dio muzeja bio je okupiran izložbama Piero Gilardi: Collaborative Effects i David Maljkovic: Sources in the Air (ovaj potonji je Riječanin, možda sam zato i uspjela razumjeti šta je pisac htio da kaže; a vjerovatno je on krivac i što sam u muzejskoj prodavnici naletila na knjigu o balkanskim komunističkim spomenicima :)). Kroz ostatak sam manje-više protrčkarala, osim podruma - tamo me ugodno iznenadila DOEN Materiaalprijs izložba ideja i koncepata samoodrživog dizajna budućnosti. Ali i to je tema za poseban post, onaj o Dutch Design Week-u, u kojoj kanim obuhvatiti i detalje skupne izložbe radova u Gradskoj vijećnici, te par detalja iz tzv. Strijp zone, zone grada u kojoj se nalaze hale nekadašnjih Philipsovih fabrika a koja je također bila preuređena u izlagačke svrhe.

Za ono malo vremena koje sam provela na konferenciji na kojoj je dragi držao prezentaciju osim geekovske priče (za one koji ne znaju, i ja sam po struci software inžinjer, ali slobodno vrijeme uglavnom ne posvećujem struci, loš sam geek šta da vam kažem :D), oduševila me i jedna pletelačka - naime u Njemačkoj je jedna cura došla na ideju da plete maskote operativnih sistema i aplikacija iliti kompjuterskih programa. Ne prodaje ih, ali šeme za njih nudi besplatno na internetu. Naziva to open soure šemama, kako blesavo super ideja! :D Svi su bili oduševljeni ovim, tako da ako svom omiljenom geek-u želite napraviti originalan poklon, saznajte samo koju maskotu trebate da pletete i igle u ruke! :)

Ovaj o tako ispunjeni dan zaključili smo večericom u rekla bih najfensijem restoranu u gradu, a tako nam je rekao i račun. :D Crispy losos, patlidžani sa tempurom od povrća, pita od jagoda sa sladoledom od vanilije, u Cooks-u stvarno znaju kuhati sa stilom.

U slikama prilažem još i obećanu mostoliku umjetničku instalaciju. :)

Nema komentara:

Objavi komentar