9.11.12

Uzgajajte svoju superhranu

Šmekala sam je na nekoliko sajmova, ali mi je bila preskupa. I onda, kako to već biva kad je suđeno, naletih na nju na ljetnom sajmu u parku. Mislim da je bila snižena, a možda mi se samo pričinilo. Znam samo da sam je donijela kući, pristavila čaj i utonula u listanje.

Moja je vrtlarska priča počela spontano kao i priča njene autorice. Uz malo manje znanja doduše, jer ja nisam imala baku sa vrtom koja bi me naučila trikovima. Ali i ja imam urbani vrt, i ja želim da jedem hranu iz njega, pravu pravcatu, zdravu i ukusnu hranu. I to puno te hrane. A ona ima odlične savjete kako da to postignem.

Iza mene je prvo vrtlarsko ljeto, u kojem sam naučila mnogo o biljkama, uglavnom šta im ne treba. :) I ne bih to iskustvo mijenjala ni za šta, bilo je divno u svoj svojoj spontanosti, blesavosti i ljubavi koju sam razmijenila sa biljčicama (da, naravno, ja sam od onih koji pričaju sa njima :)). Ali da sam ovu knjigu pročitala ranije, mnogo bih se lakše odlučila da se pokrenem.

Kako kupiti prvu biljku, uzgajati iz sjemena ili rasaditi, pravilno zaljevanje biljaka, kako uzgojiti začinske bilje u kuhinji, pa onda šta je jestivo cvijeće, kako uzgojiti klice (i šta su uopšte klice), kako povećati prinos paradajza tako da ga bude dovoljno i za prijatelje, zašto mi je uvenula svaka kadulja koju sam pokušala uzgojiti, kada je pravo vrijeme da se biljke iznesu napolje, kako napraviti vrtlarski kalendar, koji su to korisni kukci i kako ih privući. I još svašta nešto, a sve na malom prostoru, u urbanom vrtu. Već se radujem novim lekcijama.

Uzgajajte svoju superhranu nije samo knjiga o biljkama koje su i lijepe i daju korisne plodove, to je prije svega knjiga o jednom posebnom pristupu vrtlarenju - jednostavnom, laganom, svima dostupnom. Ako tražite motivaciju da se pokrenete na prve vrtlarske korake i to na malom prostoru, vjerujem da ćete je i vi pročitati u jednom dahu.Nema komentara:

Objavi komentar