3.12.12

Diplomatski bazar, kao da nije u Sarajevu

Subota je bila uzbudljiva. Između ostalog, provela sam nekih sat i po lunjajući po sada već tradicionalnom Diplomatskom bazaru. Ove godine bio je smješten u Francuskoj osnovnoj školi, mnogo bolje organizovan, čini mi se i sa većim brojem izlagača, ali je bila gužvaaaa (još sam ja došla pred kraj, a kažu da je prije toga bila i gora). Slijedeće godine je vjerovatno najbolje da se presele u Skenderiju. :)

Bilo je veoma zabavno posmatrati sva ta stranjska lica na okupu. Otkud toliki stranci u Sarajevu? Tek na takvim okupljanjima malo čovjek stekne dojam koliko ih je. :D Na momente sam zaista doživjela šta znači engleski izraz melting pot - svi su donijeli dio svoje kulture, ali su nekako i dio nas. Toliko šarenila, mirisa, okusa, boja, materijala, lica - okupljeni oko iste ideje da se dobro zabavimo, napravimo nešto dobro, pazarimo interesantne điđe i jednostavno povežemo.

Favorite je zbilja teško izdvojiti, pa ću nabrojati one koji su me se dojmili, redom kojim sam ih posjetila.

Holandski štand sa mini palačinkama kojima su hranili moje drage Dobrice cijeli dan. Ja sam se ogrebala za par.

Švicarska kućica od slatkiša, pravo umjetničko djelo kuhara rezidencije. Dopunjena čokoladnom fontanom. Mislim da je njihov štand bio najfotografisaniji i jedan od najposjećenijih. Dobro, nudili su tu i nekakva pića, al to me se nije pretjerano dojmilo. Ne znam i zašto bi, pored kućice iz bajke. :)

Momak koji je prodavao slike ispod zvučnika (nažalost nisam mu zapamtila ime, a zaboravila sam da se vratim po jednu od slika prirode koja mi se mnogo dopala).

Slatki štand na kojem su se jedni uz druge našli slatkiši iz Torte i to i Rahatlook-a, raj za slatkišoljupce. Kandirana torta držala me cijeli dan.

Dječak koji prodaje knjige, kupih jednu interesantnu, vodič za volonterska putovanja. Djevojčica iz Brazila koja prodaje broševe koje je njena mama napravila od drveta. Pomogla mi je da odaberem jedan, iako je bilo jako teško. :)

Na švedskom štandu sam kupila jastuk sa tulipanom koji će se super uklopiti u moju dnevnu sobu. I dogovorila kafu sa novom potencijalnom prijateljicom. :)

Designgoods, definitivno moje najveće otkriće. Kreativne điđe koje su dizajnirali umjetnici sa Akademije, a izradile osobe sa fizičkim oštećenjima. Jastuci Burek i Tufahija, lutkice Mujo i Fata, dječija dekica Vau Vau, sa isheklanim endemskim vrstama živuljki. Koje genijalne stvari! Tako sam radosna da ovako nešto postoji kod nas! I ne, nisam ništa pazarila, malo je poskupo. Ali ako se uzme u obzir kvalitet koji je razrađen do najsitnijih detalja, te koga se tim novcem podržava, definitivno ide na moju listu za neku buduću kupovinu!

Razni istočnjački štandovi malo su razočarali izborom, očekivala sam puno više. Ali privukli su me materijali, oni za šivanje. :) I mini statue na kineskom štandu, mislim da predstavljaju kopije vojnika terakote. No šta bih s njima. :D

Bosanska soba bila je impresivna, tradicionalni kutak u modernoj gužvari. Dunje i stare knjige, nisam osjetila miris, ali ga i sad mogu zamisliti. :)

Čestitke sa kikirikijem, domaći ajvar iz Ilovače, konzerva Mapple Syrup-a direkt iz Kanade (uh, to je katastrofa ne-ekološki :blush:), prekrasna drvena decoupage kutija by Svjetlo, to su điđe koje su mi ispraznile novčanik a napunile ceker i srce. :)

Inspiracija fully charged. :)

Nema komentara:

Objavi komentar