8.12.12

Zimska čitancija

Iako volim knjige i uvijek volim da čitam, čak i raj zamišljam djelomično kao mjesto na kojem ću imati uvijek dovoljno vremena za čitanje, neki periodi godine mi više leže za čitanje od drugih. Recimo zima - ona je idealna. Dok vani pada snijeg, šćućuriti se ispod deke, uz čaj i kolače i neku super-duper knjigu, nije li to taaaaako ugodan osjećaj?

Sad bih mogla nabrajati koje sve knjige imam na to read listi, ali neću, previše ih je i tamo. Ali ću vam reći koje sam naumila da pročitam prve. :) To su ove najnovije, koje mi je moja jako draga prijateljica donijela sa Sajma knjige u Zagrebu. Sve redom Planetopijina izdanja. (Ta Planetopija, to je jedna tako fenomenalna izdavačka kuća, ali uporno odbija da se raširi na naše prostore uprkos mojim upornim protestnim notama. I baš kad mislim da sam zbavila sve njihovo što me zanima, otkrijem još nešto što ide na kupiti listu za idući put. :D)

Kako pripitomiti divljeg slona, privukla me kako to obično biva sasvim slučajno, nekim odlomkom na fejsu, gdje li. Radi se o knjizi sa vježbama kojima se pospješuje pozornost. Kome to treba? Pa vjerujem svima nama - toliko nam od života prođe mehanički da je to postalo bolesno. Svake sedmice se uvodi nova vježba, a svaka od njih nas osim vježbe fokusiranja na sadašnji trenutak uči i zahvalnosti za sve ono što nam je podareno u životu. Primjer: pokušajte svakoga dana prati zube lijevom rukom (ili desnom, ako ste ljevak) - osim što se dobro ismijem, fascinira me šta sve radim u toku dana mehanički, bez ikakvog razmišljanja, a onda se upitam kako je ljudima koji recimo zbog moždanog udara moraju da se uče ispočetka držati četkicu za zube i zahvalim Bogu što imam desnu ruku.

Komuniciranje sa životinjama, ovo je jedna u najmanju ruku zanimljiva knjiga. Spisateljica (kako se ovo kaže na bosanskom?) tripuje da zaista razgovara sa životinjama. To je čak i za mene previše! :D Uobičajena rečenica je tipa konj John mi je rekao kako je u djetinjstvu bio zlostavljan od strane čovjeka u crnoj jakni (karikiram, ali to je način pisanja). No ima nešto nedokučivo u životinjama - kako znaju prepoznati lošeg čovjeka, predosjetiti opasnost, da li je moguće da se toliko puta slučajno učini kao da razumiju šta smo im rekli - i ja se nadam da ću u nastavku uspjeti saznati barem neku naznaku odgovora na ova i slična pitanja. Jer oni su svjetovi poput vas, i ima nešto u tome, a ja želim da ih još bolje razumijem. 

Leonardo da Vinci, Izumi - e ovakvu knjigu još nikada nisam vidjela! To je 3d knjiga sa maketama Leonardovih genijalnih izuma. Nakon izložbe u Venetu koja me zapanjila, ova knjiga je odlična nadopuna djetetu u meni koje želi da nauči još više. Ako imate dijete ili ste i sami dijete (kao ja), toplo preporučujem da se poigrate sa ovom inventivnom knjigom.

Zeleni kvadrat Kornelije Benyovsky Šoštarić, ok slagala sam, ova nije Planetopija nego Profil, moja druga omiljena izdavačka kuća na domaćim jezicima. Svako može biti vrtlar! Idealno za pripremu gradiva prije moje druge sezone vrtlarenja.

Šta vi čitate ove zime?

4 komentara:

 1. Kakav debilni blog...

  OdgovoriIzbriši
 2. Završavam "Tea Lover's Treasury", samo ime govori o čemu je riječ :) Ima li snijega?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hehe... Kod tebe čaj i u šolji i u knjizi. :) Snijeg pod prozorom, prava idila. :)

   Izbriši